10/12/2019
כנראה שאם היה מתבצע משאל קצר בין כל השכירים בישראל, סביר כי כולם, ללא יוצא מן הכלל, היו שמחים לשלם פחות מס מזה שהם משלמים כיום. בכל חודש, באמצעות תלוש השכר החודשי של כל עובד, משולמים כספי מס ההכנסה בשיעור שונה, בהתאם לגובה השכר של העובד.
בעוד כל העובדים מודעים לכך שהם צריכים לשלם מס כחוק, לא כולם יודעים כי נקודות זיכוי ממס הכנסה יכולות להפחית את שיעור המס שהם משלמים. במקרים אחדים, נקודות הזיכוי אף מפחיתות את המיסים לאפס – כך שלא נדרש תשלום כלל לרשויות המס.
המס המשולם באמצעות תלוש השכר, מחושב לאחר התחשבות בנקודות הזיכוי המושפעות ממצבו האישי של כל עובד. בישראל, ללא יוצא מן הכלל, גבר עובד זכאי ל-2.25 נקודות הניתנות לו באופן אוטומטי ואישה זכאית ל-2.75 נקודות זיכוי. על בסיס זה של נקודות, ניתן ל"הושיב" נקודות נוספות בהתאם למצבו הפרטי-אישי של כל עובד, כפי שהוא יצויין בטופס ה-101.
נקודות זיכוי: הנקודות שבהחלט הייתם רוצים לקבל
צבירת נקודות זיכוי ממס הכנסה, הן נקודות שבהחלט תרצו להחזיק בכמה שיותר מהן. מהן אותן נקודות? בסופו של דבר נקודות זיכוי = כסף. כל נקודה שאתם צוברים לזכותכם, מפחיתה את תשלום המס הראשוני כפי שהוא נקבע. כלומר, ככל שתהיו זכאים ליותר נקודות, הרי שתידרשו לשלם פחות מס ברמה השנתית ובכל חודש.
נקודות זיכוי ממס הכנסה – מהו ערכן?
נכון לשנת 2019, הערך החודשי של נקודה עומד על כ-218 שקלים, כך שבחישוב שנתי מדובר על סכום של כ-2616 שקלים על נקודה אחת. שכירים שמביטים בתלוש השכר שלהם, מתעכבים לא אחת על גובה מס ההכנסה שהם משלמים. כל עובד כידוע, משויך למדרגת מס אחרת בהתאם לגובה השכר שלו, אך אין זה אומר שהוא משלם בהכרח את האחוז הנדרש במדרגה הספציפית. מדוע? משום שאל החישוב הכללי נכנסות גם נקודות הזיכוי המשתנות בצורה אינדיבידואלית.
הדרך לקבלת הנקודות? באמצעות טופס 101
אז כנראה שמתנות בחינם לא תקבלו, ועל מנת לקבל את נקודות הזיכוי ממס ההכנסה, תצטרכו למלא את טופס 101 – כרטיס העובד. בעבר, על העובדים היה למלא אותו פעם אחת בלבד עם כניסתם אל מקום העבודה. כיום, גם במידה ומצבכם האישי נשאר כפי שהוא היה לפי שנה, יש צורך למלא את הטופס מחדש ולחתום עליו (בתחילת השנה, בחודש ינואר).
במעמד החתימה על הטופס, יש לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים המצדיקים את קבלת נקודות הזיכוי ממס ההכנסה. שימו לב כי עליכם למלא את הטופס בצורה בהירה, תוך מילוי פרטים אמיתיים בלבד! אז מי זכאי לקבל נקודות נוספות? שימו לב:
• עובדים שהם גם הורים לילדים קטנים
• נולד לכם ילד חדש? קבלו נקודות זיכוי נוספות
• עולים חדשים
• הורים לילדים עם מוגבלות
• סטטוס זוגי חדש (גירושין)
• הורים המגדלים את ילדיהם במתכונת חד הורית
• בוגרי תואר ראשון
• אנשים המתגוררים באזורים מסוימים ועוד…
דגשים להגשת הטופס:
• תעדיפו למלא אותו דיגיטלית בכדי להבטיח שהוא קריא
• צרפו תצלום ברור של תעודת הזהות שלכם
• אספו את כל המסמכים הנדרשים שיתמכו את הבקשה שלכם
מידע על נקודות זיכוי ממס הכנסה – איך מבררים?
הדרך הקלאסית ביותר היא להסתייע במחלקת ניהול החשבונות במקום העבודה שלכם. עם זאת, ניתן להתייעץ גם עם חברה המעניקה שירות באשר לייעוץ מס, הכולל בתוכו גם ייעוץ באשר לזכאותכם לקבל נקודות זיכוי התואמות את הסטטוס האישי שלכם.
נושא נוסף שחשוב שתכירו: