12/09/2019
כל עוד בני הזוג חיים יחד ותחת קורת גג אחת, ניהול משק הבית מתבצע בשיתוף פעולה מלא. עם זאת, לא כל הזוגות מצליחים לקיים את שהם הבטיחו זה לזו תחת החופה, ומחליטים להפריד כוחות. הכותרות מספרות על אחוזי גירושים שרק עולים ועולים, ובעת שאכן החבילה הזוגית מתפרקת – חשוב לדעת מהן הזכויות והחובות של כל צד.
כידוע, הגברים צריכים לשאת בנטל גידול הילדים גם בפן הכלכלי. ישנם לא מעט סיפורים על גברים שקרסו תחת הנטל הכלכלי, אך עדיין נדרשו לשלם כחוק את המזונות לבת הזוג לשעבר – הגרושה. נקודת האור של אותם הגברים היא הזכות לקבל החזר מס על תשלום מזונות. כל גבר המשלם לגרושתו מזונות, זכאי לקבל נקודות זיכוי המקלות את תשלום המס בסיומה של כל שנת מס.
נקודות הזיכוי רלוונטיות עד לרגע בו הילדים יגיעו לגיל 18 – הגיל בו מפסיק האב לשלם את המזונות לגרושתו לטובת גידול הילדים. איך ניתן לקבל את נקודות הזיכוי והאם הקמת משפחה חדשה פוגעת בזכותו של האב לקבל החזר?
דמי המזונות: הוצאה כלכלית כבדה, אבל…
כחלק מהסכם הגירושים בין בני הזוג, מתקבלות החלטות רבות באשר לדרך גידול הילדים, התדירות שבה הם יבקרו את האב וכן – גם החלטות כלכליות שונות. זוגות שמתגרשים מגיעים אל בית דין לענייני משפחה או לבית דין רבני, בו נקבע גובה דמי המזונות שיש לשלם כחוק. כל עוד ניהלו בני הזוג את משק הבית יחד, הרי שהנטל הכלכלי במידה רבה התחלק ביניהם. עם זאת, עם ההחלטה להתגרש, מרגישים המון גברים את "החור" שנוצר בכיס עקב ההתחייבויות הכלכליות הרבות.
רשויות המס באות להקל על אותם הגברים שצריכים להסתגל למציאות כלכלית חדשה: מצד אחד, הילדים לא יפגעו וימשיכו לקבל מענה ראוי ומלא לצרכים שלהם על ידי תשלום המזונות של האב, אך מצד שני – האב יוכל לדרוש בהחזר מס באמצעות נקודות זיכוי בעקבות הסטטוס המשפחתי החדש.
"במידה ואקים משפחה חדשה, ישללו ממני את נקודות הזיכוי?"
התשובה שלילית. במידה והאב מתחתן בשנית ומקים משפחה חדשה, לא נשללת ממנו הזכות לקבל הקלה בתשלומי המס השנתיים. התנאי היחיד הוא להמשיך ולשלם מזונות לגרושתו (עבור ילדיו), עד לגיל 18. כל עוד התשלומים ממשיכים להתבצע כפי שנקבע בבית הדין הרבני או בבית הדין לענייני משפחה, אין כל סיבה שהזכות לנקודות הזיכוי תישלל.
"חבל שאני יודע על זה רק כעת, במשך שנתיים לא הייתי מודע לנקודות הזיכוי"
כידוע, החזרי מס רלוונטים לתקופה של עד 6 שנים אחורה! לכן, במידה והגירושים הסתיימו בשנת 2016 לדוגמא, וכל עוד תשלומי המזונות מתבצעים כשורה, ניתן לדרוש בהחזר מס. מאחר וישנה אפשרות לדרוש בהחזר כשש שנים אחורה, במקרים בהם אכן מדובר על אדם גרוש שממשיך בזמן הזה לשלם את המזונות, הרי שמדובר על החזר סכום כסף לא מבוטל שיכול בהחלט להקל כלכלית.
"מה אני צריך לעשות בכדי לקבל את החזר המס?"
ההמלצה החמה ביותר היא לפנות לחברה שתחום עיסוקה הוא החזרי מס. מדוע?
- החברה תציג בפניך את המסמכים שעליך למלא ולחתום עליהם.
- סיוע באיסוף מסמכים, תדפיסים וכל אישור אחר שיכול לתמוך את הבקשה.
- ליווי מלא וזמינות מלאה לכל שאלה או התייעצות.
- יש מי שמבצע את התהליך בשבילך – מא' ועד ת'!
אפשרות נוספת היא להגיש את בקשת ההחזר בצורה עצמאית. על מנת להוכיח את הזכאות, יש להציג את הסכם הגירושין, המפרט בין היתר את גובה המזונות. בנוסף, יהיה צורך להגיש הוכחות מזונות כלומר תדפיס מחשבון הבנק המעיד על העברת תשלומי המזונות לגרושה.